Cu siguranta persoanele care au apelat la epilarea cu laser in lunile de vara, vor dori sa se expuna la soare. Insa, potrivit specialistilor, lumina soarelui poate provoda decolorarea inestetica a pielii tratate cu laser.
Matthew Schulman, chirurg plastician certificat de NY, ne avertizeaza ca, desi nu este ceva general, adica nu se intampla tuturor, in cazul expunerii pielii la laser exista riscul modificarii pigmentului, altfel spus, o intunecare sau o deschidere a pielii. El semnaleaza ca probabilitatea modificarii pigmentilor este mai crescuta in lunile de vara cand oamenii sunt mai putin atenti la expunerea la soare a pielii.
“Vara nu este un anotimp recomandat pentru epilarea cu laser, deoarece in acest anotimp pielea expusa la soare este mult mai sensibila si exista predispozitia pentru aparitia problemelor de pigmentare”, spune Schulman.
Pe de alta parte, nu toti oamenii sunt candidatii cei mai buni pentru epilarea cu laser. Cei mai avantajati sunt cei cu pielea deschisa la culoare si cu firul de par intunecat si gros – ne spune Anne Chapas, dermatolog certificat, fondator si director medical la Union Square Laser Dermatology.
“Cu cat este mai mare contrastul intre fondul pielii si culoarea firului de par, cu atat este mai bine absorbita lumina laser” – a spus Chapas.
In timpul procesului mai putin de 5% din oameni manifesta o decolorare a pigmentului.
Totodata ea ii sfatuieste pe pacientii care sunt ingrijorati de expunerea la lumina soarelui sa evite bronzarea, sa foloseasca metode de protectie solara si sa evite contactul cu razele soarelui imediat dupa sedinta de epilare cu laser.
Cei care, in urma unui tratament cu laser, sesizeaza o decolorare a pielii ar putea incerca un al doilea tratament cu laser pentru a corecta pigmentarea, sau ar putea folosi o crema dedicata. Pe de alta parte, pielea isi poate reveni si singura, chiar si atunci cand este expusa luminii solare.
Totodata, ea ii sfatuieste pe oameni sa fie atenti si rigurosi in alegerea unui furnizor de servicii pentru epilarea cu laser.
“Sunt atat de multe SPA-uri si centre care ofera tratamentul cu laser, dar nu toate sunt si profesioniste, astfel incat, de multe ori, oamenii sunt supusi tratamentului chiar daca nu sunt candidatii potriviti.”
De asemenea, Chapas a mai spus ca pacientii ar trebui sa puna intrebari si sa inteleaga deplin modul in care functioneaza laserele si ce efecte pot avea acestea asupra pielii. Exista multe locuri unde se poate solicita procedura de indepartare a parului cu laser, exista chiar si dispozitive care se pot utiliza acasa, dar nu toate sunt si eficiente si sigure, spune ea. Astfel, indeamna oamenii sa se informeze foarte bine inainte de a apela la o astfel de procedura. “Este bine sa aflam daca dispozitivul este aprobat sau nu de FDA, daca persoana care il foloseste este bine instruita in acest sens, si, deloc de neglijat, vrem sa stim care sunt efectele secundare cu care se poate solda aceasta procedura.”