Din punct de vedere medical alunitele sunt aglomerari de celule pigmentate care pot aparea in orice loc de pe corp, inca de la nastere cu numele de nevi congenitali, dar si dupa perioada pubertatii.
Nervii nevocelulari sunt produsi de anumite celule de la nivelul tegumentului care produc pigment. Deasemenea pot lua mai multe forme:
-rotunzi;
-ovalari;
-plani;
-netezi;
-rugosi;
Insa, din nefericire exista posibilitatea ca niste simple alunite inofensive sa se transforme in unele periculoase, devenind cancerigene.(Melanomul cel mai periculos tip de cancer de piele).
Cum arata o alunita maligna?
– asimetrica cu margini regulate dar delimitate neuniform;
-impartita neregulat pe suprafata pielii;
-isi modifica culoarea;
-cele care au alta culoare decat cea normala, maro inchis;
-al caror diametru s-a marit;
Pentru protectia dumneavoastra si depistarea cancerului de piele din timp este necesara o vizita anuala la dermatolog, deasemenea verificati-va singuri alunitele.
In cazul expunerii la soare aplicati lotiuni cu factor de protectie ridicat, precautie obligatorie dar nu neaparat necesara pentru a impiedica formarea Melanomului, aparitia lui fiind determinata de expunerea la soare si la altitudini inalte.
Riscul aparitiei acestei boli deosebit de periculoasa poate fi redus prin evitarea razelor solare intre orele 11.00-16.00, precum si purtarea palariilor si a hainelor din materiale subtiri.
Vestea buna este ca, depistarea cancerului inca din faza initiala, se poate vindeca in procent de 90%, pentru aceasta sunt necesare consultari cat mai frecvente la dermatolog.